Любимата ми медена туршия

За маринатата:

1 част сол

2 части захар

6 части оцет

12 части вода

Подправки:

синапено семе (крайно препоръчително, предотвратява вкисването на туршийката). Около 1 чаена лъжичка на кг материал.

бахар на зърна (на вкус)

черен пипер на зърна (на вкус)

кориандър на зърна (на вкус)

пресни стръкове целина (на око 🙂 )

и мед – по една препълнена супена лъжица на кг материал.

Материали: зеле, моркови, карфиол, камби, зелени доматчета, курнишони

Материалите се почистват, нарязват се наситно (да са готови за ядене) и се нареждат в буркани или други съдове. Във всеки съд на дъното се слагат подправките на зърна, целината може и тя на дъното или на няколко пъти се слага между материалите по стръкче-две. Залива се с разбърканата марината. Най-отгоре се сипва медът. Покривате с капак, който да не е стегнат/затворен здраво, че туршийката си диша докато втасва. Чакате около седмица, след което вадите и ядете 🙂

Полезни съвети:

  • Когато забърквам маринатата, започвам с чашите с вода. Така винаги мога да се ориентирам дали съда, в който я разтварям, ще ми стигне, без значение каква мярка съм си избрала (в зависимост от общото количество материали за туршията може да използвате от ракиена чашка до голям буркан). Маринатата не се вари! Само се разбърква, докато солта и захарта се разтворят.
  • От съдовете на мен са ми най-удобни трилитровите буркани. Предпочитам да слагам туршията в стъкло. Но за по-големи количества и пластмасови бидончета или кофи с капак вършат работа.
  • От стръковете целина отделям дебелите дръжки и ги използвам за „кръстачки“, с които затискам материалите най-горе, под гърлото на буркана. Това се налага, защото материалите са по-леки от маринатата и изплуват в нея – така винаги най-горните остават не до край натопени. За бидончета и кофи не съм намерила начин да затискам нарязаните материали, за това просто разбърквам през ден два туршията, докато втасва.
  • Когато наливате маринатата в пълния съд, винаги имайте предвид, че после ще добавяте мед. Той вдига допълнително нивото и ако съда е препълнен, маринатата може да прелее.
  • И накрая – туршийката е великолепна ако преди хапване я подправите с малко зехтин и нарязан лук или праз. И ракията да е студена! Наздраве!
Advertisements

има 1 коментар

  1. lilia said,

    октомври 22, 2010 at 10:21 pm

    Наздраве!Който може.Аз все на чаша студена вода я карам..


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: