Открийте „осемте“ разлики…

razliki_final

… или по-точно казано, покажете ми поне една прилика. Всъщност има една – на лявата картинка има гъби, на дясната също има гъби.

Сега обяснявам. В ляво – зелена мухоморка. В дясно – сърнела.

Останах много впечатлена когато чух, че някой е успял да набере зелена мухоморка вместо сърнела. Принципно мухоморките се водят двойници на печурките. В нито една книга за гъби няма да прочетете „отровния двойник на сърнелата е зелената мухоморка“!

Е, добре. Има обстоятелства и обстоятелства. Примерно миналата седмица откъснахме една сърнела, пораснала в гъст боров участък от гората, която (поради липсата на слънце и бързо израстване) беше почти изцяло бяла – нямаше такива отчетливи петънца отгоре. Бяла, бяла, ама пак кремавее към кафявото. А зелената мухоморка са я нарекли „зелена“ не случайно. И тук говоря само за цветове. Ами вижте пръстена на сърнелата и го сравнете с този на мухоморката. Разлика от земята до небето! Стига обаче да я търсиш…

Ето тук много добро описание на зелената мухоморка.

И тук друго добро описание – на сърнелата.

Между другото, като слушах сутринта репортажите за отровените хора в Пирогов, взех и разгледах за пореден път единствената книга за гъби, с която разполагам. Еми не е добра. Снимките на повечето гъби са правени на ярко слънце и цветовете не са реални, няма снимка на гъбата отдолу, за да можеш да видиш банелите и т.н. В описанието на сърнелата, цветът й е посочен като белезникав. В описанието на мухоморката цветът й също е наречен белезникав. Доста глупаво и подвеждащо. Без да се впускам в излишни анализи само ще кажа – не разчитайте да се учите да разпознавате гъби само по книжка, особено от новите издания. Има много по-коректно написани книги от соц- време.

И най-вече – като не познаваш или имаш и най-малко съмнение към вида на гъбата, която е изникнала пред теб – не я пипай! От глад едва ли ще умреш, но от лакомия…

Advertisements

има 1 коментар

  1. Drona said,

    юли 28, 2009 at 7:53 pm

    ох, какви манатарки и коралки набрахме преди 2 седмици ….. мечтаааа…..


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: