ПИБ Брадър is watching you

В клубовете на дир-а (clubs.dir.bg) има един, в който чета редовно. Това е клуб „Туризъм“. Ясно е за какво става дума- маршрути, пътеписи, екипировка – това са 90% от темите, които се обсъждат в него. Регулярно, обаче, става дума и за еко-проблематика. Къде какво е разрушено, отсечено, опожарено. Къде какви акции има за защита на природата. Ей такива едни неща, вълнуващи шепата хора в клуба и безразлични за мнозинството като цяло.

Една от активните теми в момента касае лифта от Пионерска до новата хижа на езерата. Тя пък, от своя страна, провокира друга тема, в която авторът й обясняваше защо е закрил всичките си сметки в Първа Инвестиционна Банка. Ами защото едно и също лице стои зад банката и зад „Юлен“ на Банско, проектите „Супер Боровец“ „Супер Витоша“ „Супер Паничище“ и другите „супер“ безумни идеи, предлагащи съсипването на природата в планината, заради „всенародното благо“ наречено ски-туризъм. Та, със закриването на сметките си във въпросната банка, човекът намерил начин да изрази собствената си лична гражданска позиция – тоест, да спре да финансира разрушаването на това, което е ценно за него.

На какво може да се оприличи решението му? На капка в морето? Да, повечето мнения във въпросната тема бяха точно такива – дълго и обстоятелствено му обясняваха, че така нищо не прави, бълха ги ухапала ПИБ, че дори нещо по-миниатюрно. Изобщо нямало и да разберат, че някой си там протестира, защо протестира, а и какво от това. Голяма работа!

Да де, ама темата вчера изчезна. Няма я. Махнаха я. Без обяснение. Без в нея да има обидни изрази, спам и т.н. И без това да е дело на модератора. Тоест, на админско ниво някой е решил или са му „обяснили“, че темата явно е остро камъче в нечий чепик 🙂 🙂 🙂

И какво излиза? Че шепата хора в клуб Туризъм, дори половината от тях – защото мненията в темата бяха разделени горе-долу по равно, успяха с изразяването на мнението си да уплашат ПИБ?! Или иначе казано – има значение! Изразяването на мнение има значение! Ха! На това аз му казвам „добра новина“ 🙂 🙂 🙂

Аз лично не взех участие в изтритата дискусия. Сега, пост-фактум, ще взема. Значи. Преди да се появи въпросната тема имах намерение да си отварям сметка в ПИБ. Като прочетох темата, започнах да се колебая. Като изтриха темата спрях да се колебая 🙂 Еми няма да си отворя сметка в ПИБ. Това е положението…

Advertisements

12 Коментари

 1. xunap said,

  март 27, 2009 at 11:52 am

  Айде бе! Че и аз писах в тая тема! И са я изтрили, я какви са хитреци тези от дира! И не е ясно от какво са се уплашили ПИБ? Някой съсипва хубавият им имидж, в който са инвестирани не знам си колко пари (за Бербатов и други там хора, дето се снимат в рекламите). То не че нещо пречи да се пусне нов пост в клубовете де.

 2. Димитър said,

  март 27, 2009 at 3:42 pm

  Пиб няма от какво да се уплаши – те не кредитират проекта на Витоша – знам го от БНБ – така че не си измисляйте проблеми. А това, че са го изтрили, е точно поради горната причина – разпространяването на лъжи за банкова институция е наказуемо! Вие намесвате финансова институция в скандал, за който нямате доказателства. Данс и БНБ строго наблюдават тези казуси – така че внимавайте……..

 3. su said,

  март 27, 2009 at 5:53 pm

  Е, предупредихте ни! Ще внимаваме 🙂

 4. xunap said,

  март 27, 2009 at 5:58 pm

  Я виж ти, това беше истерично заплашване… с БНБ и ДАНС. Брях, ще умрем от страх! Абе, пикливи пиари от ПИБ, нямате ли си друга работа?

 5. Димитър said,

  март 30, 2009 at 9:35 am

  Хаха, само пиклив пиар не ме бяха наричали на детската площадка! Хора, пораснете малко. Може би имам малко по-обща култура и боравя с повече и адекватна информация от вас, за това ли сега се обиждаме?

 6. su said,

  март 30, 2009 at 11:52 am

  @Димитър
  Може и да боравиш с повече и по-адекватна информация от нас, но това не си пролича по никакъв начин в първия ти коментар. Чел ли си изтритата тема в дир-а? Знаеш ли какво точно е казано там? На какво основание в рамките на две изречения включваш „измислени проблеми“, „лъжи“, „скандал“, „БНБ“ и „ДАНС“? А, да, и „внимавайте“ 🙂
  Всъщност, какво точно искаш? Да проведем някаква смислена дискусия, или просто тренираш размахване на пръсти…
  И недей да си мериш общата култура с тази на хора, които изобщо не познаваш, защото е смешно.

 7. Silvia said,

  април 2, 2009 at 10:05 am

  Зачетох се в темата и дори се възмутих от това че една тема е спряна, и че се размахват някакви ДАНС-МАНС институции наляво надясно из коментарите тук, въпреки че смятам, подхода с бойкота на инститтуцията не за особенно адекватен и правилен…ами защо не бойкотираме всички скиори които наливат пари в касите на лифтодържателите и банката обратно? Както и да е. Темата за мен се изчерпа когато господин Гачев, който също се възмущава в блога си от упражняването на цензура в нета сам изтри мой коментар, без да съм го използвала нецензурни думи, пишейки по темата. извинете ме ама за какво говорим тогава? Всяка гледна точка трябва да бъде изслушана особенно когато има някаква теза зад нея. Според мен колкото едните са криви толкова и другите, особенно след прилагането на такъв двоен стандарт….

 8. Димитър said,

  април 3, 2009 at 3:03 pm

  @ Su: чел съм кеша – вече го има къде ли не. И последните дни адски много се изписа заради тази тема. ОК – съгласен съм, че може и да съм бил малко по-рязък в първия си коментар. Обаче наистина ми писна – защото никой не излиза с някакво обосновано мнение, което е подкрепено с факти, това вече ме изнервя. Освен това място ли е в клуб туризъм на дира да се обсъждат банки? Наистина се дразня – защото повечето са някакви адски ядни заяждания и давай сега тук да си кажем каквото имаме, защото ни е паднало. Искам някой да ми извади статистика банките в България- ама всичките – коя колко проекта за изграждане на хотели е финансирала? Дали банки като Булбанк, Райфайзен, ДСК, ОББ нямат повече клиенти, които строят хотели по морето и планините (събирателно – иначе къде ли не)? Ще си отделя малко време днес да поровя из новините колко големи проекта от кои банки са финансирани – да видя тях после на какъв кръст ще ги разпънете.

  • su said,

   април 3, 2009 at 4:58 pm

   @ Димитър № 3
   Поради някаква причина „Димитър“ пуска всеки следващ коментар тук, регистрирайки се с различен и-мейл. Така че, скъпи Димитровци, не знам колко сте, но четвърти няма да допусна. Не виждам смисъл да говоря с хора, които нямат доблестта да излязат с истинското си име. Особено при дискусии на такава тематика.

 9. април 3, 2009 at 6:14 pm

  Виж какво Су, омръзнало ми е от спам, затова не си давам пощата, а пиша някакви произволни. Щом си видяла, че са различни мейли, сигурно си забелязала и че са леко абсурдни. И май бъркаш истинска поща и истинско име. Но щом си рекла, ще пиша вече един и същи мейл, така да бъде!

  • su said,

   април 3, 2009 at 7:35 pm

   Добре де 🙂
   никой не излиза с някакво обосновано мнение, което е подкрепено с факти, това вече ме изнервя.
   Ето ти обосновано мнение:

   Освен това място ли е в клуб туризъм на дира да се обсъждат банки?

   Не, не е място за обсъждане на банки. Клуб туризъм е място за хора, които споделят впечатленията си след поредното ходене на планина някъде. И когато тези впечатления са повлияни основно от сечища в защитени територии, от разорани пътеки превърнати в писти (знаеш ли как изглежда бившата пътека от Банско до хижа Бъндерица през лятото?), от „посадени“, доказано незаконни лифтове и други подобни „прекрасни“ гледки в родните ни балкани… В този случай, някак си темите по естествен път разширяват обхвата си 🙂
   Повярвай ми, на никой от клуб туризъм не му се говори за банки и не взима участие в дискусията, щото „просто да се заяжда, че сега му е паднало“. Също така, никой от мислещите хора там няма да се прави на щраус и да си завира главата в пясъка, когато е очевадно, че „царят е гол“ 🙂 Ей за това се пръкват такива теми…

 10. Drona said,

  април 6, 2009 at 8:16 am

  Става дума за Цеко Миневата безогледна лакомия и на Ковачки естествено ….. де що остана нещо читаво да се комерсиализира и превърне в машина за пари без оглед за последствията ….


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: