Дупка в морето :)

Гледам по бтв-то дискусия за проекта „Севтополис“. Накратко – на дъното на язовир Копринка край Казанлък са руините на тракийския град. Проектът предлага изграждане на пръстенообразна язовирна стена около Севтополис, което ще го „извади на сухо“ и ще позволи посещаването му от туристи. Според предварителните изчисления стойността на проекта е 150 000 000 евро.

На фона на стотиците значително по-ценни паметници, които буренясват и се рушат от времето и иманярите „по пътищата на родината“, наливането на такива средства за експозиция на град, от който са останали руини с височина 40см, е пълен абсурд. Но нали живеем в Абсурдистан – нищо чудно целия този проект да започне да се случва…

Кое ме разсмя тази сутрин в „Тази сутрин“? Пламенната убеденост на кмета на Казанлък и на архитекта – създател на проекта, за „потоците туристи“, които ще започнат да текат към това чудо на инженерната мисъл.

Последните десет години България убедително се наложи като туристическа дестинация за буклука на Европа и Русия. С невероятно ниските пакетни цени, които чуждите туроператори изтискват от родните хотелиери и най-вече – с цените – мечта на алкохола, нашите курорти се напълниха с пияни побойници и хулигани от Германия, Англия, Русия и т.н. Последното, от което се интересуват тези хора, са културните ни ценности. Едва ли ще запомнят Стария Несебър (примерно) с нещо друго, освен с теснотията, по която е по-трудно да се въргаляш пиян. Но пък можеш да препикаеш византийска базилика. Не че в такъв момент те интересува какво точно опикаваш.

Та, представям си тези „прекрасни гости на България“ как се втурват да гледат новото чудо на света – Севтополис. Прашасали руини – верно, нисички, скука, ама пък ги гледаш от високо. А и друго си е да повръщаш ракия и шопска салата от язовирна стена право върху столицата на траките…

Между другото. С милиони по-малко инвестиции, община Казанлък може пак да разработи Севтополис като туристическа дестинация, само че в рамките на подводната археология. Любители на гмурканията има достатъчно, а когато това е свързано с разглеждане на античен град, мисля че атрактивността на подобен „туристически пакет“ ще е лесно постижима.

Advertisements

3 Коментари

 1. март 5, 2009 at 10:04 am

  Пълна простотия е било да го заливат. Сега е ясно че пара няма, няма и да има. Нека кмета да го дават по телевизията…

  • su said,

   март 5, 2009 at 12:24 pm

   Нямало е начин да не го залеят – той е открит единствено благодарение на това, че са започнали да строят язовира. Много археологически обекти са открити и продължават да се откриват именно по този начин – започва се строеж на нещо голямо (завод, магистрала) и се попада на нещо ценно. Строежът се спира, викат се археолози – правят се спасителни разкопки и т.н.
   Да не говорим, че най-вероятно благодарение на заливането сега има нещо запазено. Иначе най- вероятно щеше да го сполети съдбата на много други останали „на повърхността“ обекти – тотално разрушаване от иманярите…

 2. фибата said,

  март 6, 2009 at 9:46 am

  браво бе суто, блога ти много се е раззеленил 😉 много добре си го променила


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: