Портокалови корички за един по-мирен свят

Преди няколко дни се опитахме да направим нещо като семейна среща по случай преобладаващото количество козирози във фамилията ни. По разни причини плановете в последния момент се промениха, но аз вече се бях подготвила от кулинарна гледна точка. Става въпрос за това, че в щастливите години на детството настолната семейна книга беше „Карлсон, който живее на покрива“. Всички я четяхме и я знаехме на изуст, особено аз 🙂 И в името на доброто старо време реших за семейната сбирка да приготвя ябълкова пита. Който е чел Карлсон знае за какво иде реч, който не е, цитирам:

„Най- хубавото на ябълковата пита е ваниловия сос, а най-хубавото на ваниловия сос е, че именно аз го ям!“

Та за целта се разрових из нета, защото с ябълкови пити до този момент не се бях занимавала. Резултатът, мили хора, беше потресаващ! Вече го споделих с приятелките си и Маги официално се обяви за зависима от ябълковото великолепие. До толкова, че няма как да не споделя рецептата, която издирих.

Та значи.

Омесвате маслено тесто от:

400гр. брашно
200гр.масло
1 яйце
1 ванилия
100гр. пудра захар

И го разпределяте по дъното и стените на райф (откопчаваща се форма за торта).

Това нещо го запълвате със следната смес:

Ябълки 1 кг.
Кристална захар 100 гр.
Кълцани орехи 50 гр.
Стафиди 50 гр.
Масло 100 гр.
Мед 100 гр.
Обикновени бисквити 1 пакет
Канела
Карамфил на върха на ножа
Настъргана кора на един портокал

Аз сложих малко повече мед и пропуснах захарта, още повече, че ябълките, които използвах си бяха доста сладки, така че – преценявайте в движение. Медът и маслото ги разтопих заедно на слаб котлон, за да са добре разбъркани. Бисквитите се натрошават на ситно.

Целият този разкош го печете на 180-200 градуса. Има вариант да подпечете само блата първо до порозовяване, след това да сложите пълнежа и да печете само на горен реотан. И в двата случая се получава чудо на чудесата…

Всички, които до момента пробваха рецептата са единодушни, че портокаловите корички са малката подробност, която прави тази ябълкова пита толкова безобразно, изключително вкусна! Така че, не ги пропускайте! И още една подробност… Не се излъгвайте да заместите масленото тесто с готово бутер- тесто от магазина, щото става много гадно (аз първо така направих и се наложи кучето да яде всичкия наличен блат, не че то имаше нещо против) –  получава се жилаво и… абе не става. Ако ви мързи да бъркате маслено тесто, просто опечете всичко останало, без да слагате основа. Ще го ядете с лъжици, ама пак няма да съжалявате 🙂 Но с основата си е просто едно великолепие…

До ванилов сос така и не стигнах, макар че и за него се сдобих с доста интригуващи рецепти. Като ги пробвам – ще споделя, а за сега толкова!

Advertisements

4 Коментари

  1. Drona said,

    януари 28, 2009 at 6:22 pm

    Су-то, това е безобразна провокация о твоя страна!

    Дронов мина 100-те кила и аз съм на път да го догоня ….. Но като те чета ….. тази неделя това ще се пече у нас …..

    Очаквай отзиви….

  2. su said,

    януари 28, 2009 at 7:27 pm

    ще чакам!

    Агент- провокатор 🙂

  3. Drona said,

    февруари 2, 2009 at 8:45 am

    Докладвам:

    – направи се;
    – успя да изстине (щото бяхме преяли с друго);
    – изяде се половината;
    – другото замина за София ….

  4. Afrodita said,

    август 22, 2016 at 4:18 pm

    Леле, това звучи уникално. Добре, че не си сложила снимка, че не знам как щях да се сдържа да не го почна веднага..


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: