Големите комплекси на малката държава

Току що в днешния брой на „Часът на Милен Цветков“ приключи обсъждането на наболялата тема „България = турска тоалетна“, провокирана от изложената в Брюксел инсталация на чешкия скулптор Дейвид Черни. Какво ми направи впечатление? Гостите в предаването приемаха с чувство за хумор цялата история и НЕ бяха обидени. Милен Цветков също не се чувстваше обиден. От всички зрители, които се включиха в дискусията по телефона нямаше нито един обиден…. През последните няколко дни аз лично не открих сред познатите ми един, който да се чувства обиден. И аз не се чувствам обидена.

Е добре де.

От една страна имаме „скандално изображение“, „България протестира“, „Чешкият посланик е извикан да дава обяснения“, „Връчваме протестна нота“ и т.н и т.н – стотици „възмутени“ коментари и репортажи по медиите и в нет пространството. От другата страна в живо предаване с голяма аудитория не се намира и един, който да се почувства „национално обиден“.

Логичният извод, който може да се направи е, че „спонтанната възмутена реакция на българското общество“ не е нищо друго освен медийно раздут балон. И че повечето хора всъщност проявяват здрав разум и чувство за хумор, а не истерични национални комплекси, които им се вменяват, незнайно защо и от кого.

Всеки на този свят има право на лично мнение. И ако в детските спомени на въпросния чех България се асоциира с клекало, това което можем да направим, ако наистина не ни е до смях, е да се замислим следващия път, когато си хвърлим фаса или чашката от кафе на улицата. Или отбием от пътя за да пикаем до храстчето, на 100 метра от бензиностанция с безплатна тоалетна.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: