Пет години по-късно….

Днес се навършват пет години от смъртта на нашите войници в Кербала. Нямам какво толкова да кажа, само искам да покажа една снимка:

dsc024521

Тези портрети стоят в българската църква в Будапеща, която посетих на 25 април 2008-а, няколко часа преди да си хвана автобуса за София.

Да, в Будапеща има българска църква. В нея от 15 години служи отец Стефан. Църквата още не е изписана (няма средства), но отчето, заедно с няколко икони и стари снимки е намерил за необходимо да постави вътре и портретите на петимата български войници, загубили живота си при изпълнение на служебния си дълг.

А също и без много да му мисли ми напълни чантата с козунак и червени яйца, които беше приготвил за паството си, защото беше Великден. Има и такива българи.

Честит имен ден, отче Стефане, жив и здрав да си!

На загиналите момчета – мир на праха им!

На тях и останалите им живи другари – поклон!

Advertisements

има 1 коментар

  1. Tim said,

    декември 31, 2008 at 9:02 pm

    Иска ми се да доразвия темата. Иска ми се да обърна внимание на един факт, който не е много познат у нас. България има не само военни, но и полицейски контингент/мисия. От 1999 до февруари 2009 с различна численост /между 20 и 110/ имаме представители в мисията на ООН в Косово. Нямаме нито една жертва. Въпреки че някои от полицаите обличат бронежилетки всекидневно, а други веднъж на две седмици застават между албанци и сърби под дъжд от камъни в печално известната Северна/Косовска Митровица. Имаме хора които бяха на работа при /за сега/ последните големи инциденти там – безредиците март ’08 в Митровица / над 80 ранени полицаи и един /украински/ загинал/и изгарянето на дватата КП пункта на Север през февруари ’08. Тези хора не получават заплата и осигуровки от държавата /за разлика от служителите на МО/. И въпреки това /някои от тях/ я представляват/ха доста високо в управленските структури на мисията на ООН, а от декември ’08 вече и в мисията на ЕС, която замести ООН.
    Да не си спомняме за такива само когата са мъртви.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: