Негърче

За всички от Карлуковския купон, които се заинтересуваха (а и за всички останали), това е рецептата за Негърчето – любимия семеен сладкиш на сем. Леневи 🙂

Продукти:

250гр. масло (навремето го правихме с маргарин – It’s up to you)

4 с. л. какао на прах

2 ч. чаши брашно

2 ч. чаши захар

4 яйца

1 бакпулвер

стафиди и ядки по желание

Приготвяне:

В тенджера се слагат маслото, какаото, захарта и четвърт чаша вода. Слага се на котлона (който се включва 🙂 ) и се бърка непрекъснато с дървена лъжица – докато всичко се разтопи и хомогенизира + още 3 минути (не позволявайте да ври, щото ще загори! Не бъркайте вътре с мокра лъжица или нещо подобно, защото в последствие може да се захароса). След това махате сместа от котлона и отделяте от нея една кафена чаша – за глазура най-накрая.

Чакаме леко да изстине сместа и постепенно добавяме към нея брашното, в което е сложен бакпулвера. След това се добавят един по един четирите жълтъка. Белтъците се разбиват отделно на сняг и се добавят най-накрая – бъркате внимателно, за да не ги втечните. Ако искате да сложите ядки и/или стафиди – предварително ги разбърквате в малко брашно и тогава ги добавяте към тестото – така (казват старите хора) нямало да паднат всички на дъното, а щели да си останат равномерно разположени из сладкиша 🙂

Сместа се изсипва в намаслено-набрашнена тавичка и се пече 40 минути на 220 градуса. Минутите може да са по-малко ако печете негърчето в широка тава и доста повече – ако го изсипете примерно в продълговата форма за кекс. Всъщност от това каква тава ще използвате зависи и колко глазура да отделите в началото… А глазурата се слага след като негърчето е опечено и добре изстинало.

На всички, които обичат да ядат сурово тесто от сега казвам – забъркайте си доза и половина, щото иначе няма да ви стигне… Поне ние със сестра ми така правехме на времето 🙂

Приятен апетит!

2 коментара

  1. май 7, 2008 в 12:53 pm

    обечам диетични неща

  2. mena said,

    май 15, 2008 в 1:47 pm

    Само няколко допълнения:
    1. В началото може спокойно да оставите сместта да ври – много е интересно да се наблюдава!
    2. Ядките може да сложите преди белтъците – най-добре да оставите белтъците последни.
    3. Ако го правите в кексова форма, по-добре да печете на около 150-180 градуса. Иначе рескувате да остане сурово отвътре или да го препечете отгоре и отдолу – по избор. Не че не става за ядене и така 🙂
    4. А на всичкото отгоре може да се яде и сурово. Стига да ви стиска да ядете сурови яйца. Така е най-вкусно!

    Внимавайте! Преяждането с негърче, независимо от формата, води до тежък мързел и неконтрулируемо изпадане в дрямка.


Вашият отговор на Емин Бей Отказ