Карлсон, който живее на покрива

Квартирата ни е огромен мезонет на последния етаж в една стара кооперация. Комбинацията между старо и ново създава известно объркване в усещанията. Високи тавани и микровълнова фурна. Вътрешни дворове и DVD. Печка с керамични плотове и шахта за боклук, която вече никой не използва. Старото стълбище с красиви перила от ковано желязо се извива спираловидно около старовремска ажурната кула, в която модерения асаньор с автоматична врата изглежда нелепо напъхан.

От двете спални на полуетажа се излиза на просторна тераса, от която нагоре е само покрива. Съседът на отсрещния балкон отглежда дървета в грамадни саксии. Има бреза, люляк и още няколко, чиито имена не знам. Терасата ни гледа на изток и сутрин слънцето ни събужда, заедно с няколко гълъба, един кос, една сврака и разни преминаващи пилета.

Гледката от терасата е придимно покривна. Комини и керемиди, комини и керемиди, колкото повече, толкова повече. Почти моментално изниква асоцияцията за Карлсон и Дребосъчето, който притихнали седят горе, ядат череши и гледат покривите на Стокхолм, на фона на звука от търкалящи се по керемидите костилки.

Сега е още рано за череши, така че си намирам друго притихнало занимание – като за покрив. Сутрин ставам на разсъмване и имам време да потренирам, докато града още не се е събудил. Слънце, което се измъква иззад покривите и Лаодзя. Какво повече му трябва на човек…

Advertisements

има 1 коментар

  1. andro said,

    април 13, 2008 at 11:12 am

    Изглежда много красиво и спокойно,а и така както го описваш…направо си е супер.Налице са всички предпоставки да го сложиш в графа „Хубави моменти в живота“.Ако трябва да се изкажа в твой стил,бих казал „сейввай!“:)


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: